Следвайте Гласове в ТелеграмМинистърът на земеделието и храните Кирил Вътев направи

...
Следвайте Гласове в ТелеграмМинистърът на земеделието и храните Кирил Вътев направи
Коментари Харесай

Кирил Вътев даде старт на строителството на обект на Напоителни системи в Ихтиман

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев направи първа копка на обекти на " Напоителни системи " край град Ихтиман през днешния ден, съобщи Българска телеграфна агенция.

" След много години и доста съществени старания най-сетне през днешния ден вършим първа копка на първия канал, който ще бъде рехабилитиран от всички 24 плана, завършването на които би трябвало да се случи през 2025 година ", сподели Вътев.

Обектите включват рехабилитация на два канала на " Напоителни системи ", финансирани по размер 4.3 " Подкрепа за вложения в инфраструктура, обвързвана с развиването, модернизирането или адаптирането на селското и горското стопанство " от Програмата за развиване на селските региони (ПРСР) 2014-2020 година

По думите на аграрния министър има голям интерес от земеделските производители, само че огромният проблем е в разрешителния режим за прилагане на вода за напояване.

" Много интензивно работим с Министерство на околната среда и водите, тъй като четирите басейнови дирекции управляват този режим и имам вяра, че доста скоро ще имаме съглашение с тях ", уточни Вътев, допълвайки, че тяхната цел не е да имат позволителен режим, а наложителен.

Общо в страната сега се напояват 0,7 % от площите.

Министърът осведоми, че през днешния ден са основали научен агросъвет, в който взе участие завеждащият катедра " Хидромелиорации ", а до дни следва и основаването на съвещателен съвет по хидромелиорации.

" Той ще даде рекомендации по какъв начин е най-добре, тъй като експертите настояват, че когато човек получава нещо напълно гратис, не го цени доста ", разяснява Вътев концепцията да сведат цената на поливната вода до нула. 

По думите му ще опитат да намерят най-балансираното решение, като избират да е гратис, с цел да имат по-ниска себестойност на създадената продукция, само че има и други съображения, тъй че следва консултативният съвет по хидромелиорации да създаде най-хубавите правила.

В региона на днешния обект на внимание главното произвеждане е на картофи, тъй че ще се усилят опциите за поливане на доста по-голяма повърхност картофи. " Към момента се напояват 4300 дка от двата канала от напоителна система Ихтиман, които се зареждат от язовир " Бакър дере ". След рехабилитацията ще имаме опция да напоим 31 000 дка ", уточни изпълнителният шеф на " Напоителни системи " ЕАД Снежина Динева.

Тя добави, че в идващия програмен интервал по Стратегическия проект, който следва, плануват и деривация във връзка с пълненето на язовира. С това ще се подсигурява водата, която ще потече по каналите, които в този момент се рехабилитират.

Аналогична е обстановката и на останалите 22 обекта в страната.

Що се отнася до проблема за плана на правилник на Европейска комисия за новите геномни техники, който се трансформира в необятно обсъждана тематика през последния месец, министър Вътев още веднъж акцентира, че няма никакво гласоподаване на 11 януари, като такова няма и в дневния ред на Съвета на министрите в края на месеца.

" При гласуването тежестта на един глас е толкоз, колкото % съставлява популацията на тази страна в общото число на популацията на Евросъюза. При последното гласоподаване не доближиха няколко %, тъй че в случай че единствено Германия или Полша гласоподават " за " идващия път, регламентът ще бъде признат ", изясни Вътев.

Източници: Министерство на земеделието и храните, epicenter.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР